Loading...
Ondt i ryggen 2018-07-03T15:06:09+00:00

Er det tid til at gøre op med dine rygsmerter?

Hvorfor gør ryggen ondt?

Rygproblemer og ondt i ryggen er en folkesygdom. Kombination af stillesiddende arbejde og stort pres på os som mennesker gør ryggen sårbar.

Dine rygsmerter kan derfor skyldes flere ting. Rygsmerter kan opstå ved et forkert løft eller en pludselig bevægelse, men ofte er der på det tidspunkt allerede en skævhed eller ubalance i ryggen, som gør, at der kun skal en lille ekstra belastning til, før det gør ondt.

Og det kan gøre skide ondt! Din ryg er med i alt hvad du gør. Det er ryggen, der bærer dig. Det er ryggen, der gør, at du kan sidde, stå, arbejde, vende dig, løbe og lege med dine børn. Af samme grund har rygproblemer også betydning for alt i dit liv. En hold i lænden gør dig ude af stand til at leve et meningsfuldt liv. Vi skal hele tiden være i bevægelse for at have det godt – både fysisk og psykisk.

Et yderligere problem med en dårlig ryg, er at det hurtigt bliver en nedadgående spiral. Rygsmerter gør, at du bliver nødt til at kompensere for at klare dig igennem dagligdagen. Også selv om det måske kun er en lille smule, vil det over tid få en kæmpe betydning for ryggen. Det vil hele tiden blive mere og mere sårbar, indtil der kun skal en lille smule til, før du må begrænse din aktivitet endnu mere – og kompensere endnu mere. Kombinationen af mindre bevægelighed og øget kompensation forværrer ryggens tilstand.

ondt i ryggen - kropsterapi
Ondt i ryggen Daniel Bonde

Hvordan behandles rygsmerter?

For at komme dine rygsmerter til livs er det vigtig at komme hele vejen rundt. Et rygproblem er ikke nødvendigvis isoleret til præcis det sted, som gør ondt.

En gammel forstuvning i den ene ankel kan låse ankelleddet og trække kroppen skæv, så ryggen på kompensere. En låsning af ryggens led øverst i ryggen kan gøre hele ryggen stiv og vise sig som smerter i lænden. Hvis lænden driller, er det derfor helt afgørende at undersøge om lænden faktisk er problemet eller lænden blot er symptomet.

Løsner din behandler f.eks. kun lænden – selvom problemet kommer et andet sted fra – så vil lænden efter kort tid begynde at gøre ondt igen. Og så er du tilbage, hvor du startede.

I mine kropsterapeutiske behandlinger sørger jeg for at komme hele vejen rundt om dig. Jeg løsner hele din krop og arbejder med alle de ubalancer, der påvirker dine smerter. Kombinationen af dybdegående massage, zoneterapi og forskellige ledfrigørende teknikker giver din krop de bedste muligheder for at slippe smerten.

Gennem arbejde med f.eks. dit åndedræt lærer du også, at du selv faktisk kan slippe mange af dine spændinger. Langt de fleste mennesker har en for høj grad af muskelspænding i kroppen. Og det skaber en stresstilstand, som gør det svært at slappe af. Og det fører ofte til, at man får ondt i ryggen.

Når ryggen fortæller en historie…

Over de sidste år er der sket en tydelig udvikling. For 10 år siden var ondt i ryggen nærmest det eneste folk kom med. Over de senere år er antallet af rygproblemer ikke faldet, men det er ikke længere det primære. Stress og angst har taget over. Så dem, der har ondt i ryggen, har stadig ondt i ryggen, men for mange har problemet udviklet sig.

Med andre ord: Ondt i ryggen er blevet til et sekundært problem, og mange søger hjælp til at blive fri af den stress, de oplever. Så de er stressede OG har ondt i ryggen.

For mig giver det fuldstændig mening. Vi bliver i højere og højere grad udsat for pres, stress og indtryk – mere end nogensinde før. Og det har en direkte indvirkning på vores krop og psyke. At klare sig igennem for at leve op til andres forventning involverer en opspænding på bagsiden af kroppen. At være konstant på mærkerne og klar til at yde. At gøre en masse ting, man ikke har lyst til. At overskride ens egne grænser for, hvad man kan klare. At leve i en tilstand, hvor krop og sind aldrig rigtig slapper af…

Det er opskriften på rygproblemer.

Ondt i ryggen kan dermed være en langt mere kompleks end som så. Kroppen husker det liv, du har levet. Og alt det ubearbejdede sætter sig som spændinger, der begrænser din bevægelighed og frihed.

rygsmerter - kropsterapeutisk behandling

Livet er for kort til at have ondt i ryggen!

Dine rygproblemer er ikke nødvendigvis kommet for at blive. Du kan gøre en forskel og slippe for dine smerter.